Jak zrobić syrop z cebuli?

Cebula bez wątpienia jest bardzo cenionym w Polsce warzywem. Za jej popularność odpowiada nie tylko fakt, że znacząco wpływa na smak potraw, ale również szerokie walory prozdrowotne dla całego organizmu. Od lat cebula jest powszechnie wykorzystywana w tak zwanej medycynie naturalnej. Najpopularniejszym środkiem na bazie cebuli jest niewątpliwie syrop na bazie miodu bądź innego słodzidła.

Syrop z cebuli – babciny sposób na przeziębienie i poprawę odporności

Syrop z wykorzystaniem cebuli i miodu uznawany jest za miksturę mającą działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz wzmacniające pracę układu immunologicznego, odpowiedzialnego za poziom odporności na wszelkie drobnoustroje oraz choroby. Działanie syropu z cebuli potwierdza większość lekarzy i uważa go, za skuteczny oraz bezpieczny sposób na domową walkę z przeziębieniem czy jako coś wspomagającego organizm w walce z grypą czy zapaleniem gardła.

Antidotum na przeziębienie, jakim jest syrop z cebuli korzystnie wpływa na takie objawy jak kaszel, ból gardła, ogólne osłabienie czy katar. Za wszystkie te działania odpowiadają między innymi minerały zawarte w cebuli jak siarka, magnez, krzem, cynk, które wzmacniają odpowiedź immunologiczną organizmu.

Aby przyrządzić syrop z cebuli, niezbędne są praktycznie tylko dwa składniki – oczywiście cebula oraz miód bądź cukier. Warto pamiętać, że dodatek naturalnego miodu (bez względu na jego rodzaj) podnosi walory prozdrowotne całego specyfiku. 2-3 cebule należy drobno pokroić i następnie ułożyć warstwowo z miodem w szczelnie zamykanym słoju. Niektóre osoby z powodzeniem do syropu z cebuli dodają również inne dodatki, takie jak chociażby kurkumę, korzeń imbiru, cytrynę czy inne owoce cytrusowe zawierające sporo witaminy C. Taką miksturę odstawia się na parę godzin w cieple miejsce, aby puściła sok. Później przechowuje się ją w lodówce – mniej więcej przez okres do jednego tygodnia. Duża ilość cukru bądź miodu skutecznie chroni sok z cebuli przed zepsuciem się.

Syrop z cebuli najlepiej spożywać 2-3 razy dziennie po dwie łyżki stołowe. Choć smak syropu jet dość specyficzny, warto regularnie go stosować zarówno od pierwszych objawów choroby jak i przeziębienia, a także również okresowo w czasie jesiennym jako wzmocnienie odporności organizmu. Z powodzeniem specyfik ten można podawać dzieciom (uwaga jedynie na miód, gdyż jest on dozwolony powyżej 12 miesiąca życia), jak również seniorom. Z pewnością syrop z cebuli stanowi doskonałą alternatywę dla sztucznych suplentów diety i preparatów na odporność dostępnych w aptece.

1 thought on “Jak zrobić syrop z cebuli?”

Leave a reply to Jullek Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.